Аерогриль та мультипіч: основні відмінності та особливості
- Принцип роботи аерогриля та мультипечі: що всередині та як готують
- Функціональність: які страви можна приготувати та що вміють пристрої
- Подібності: у чому аерогриль та мультипіч схожі
- Відмінності: режими, керування, конструкція, розміри
- Що вибрати для дому: поради щодо вибору в залежності від потреб
Ще недавно уявити кухню без громіздкої духовки, сковорідок, каструль та маси побутових приладів було неможливо. Але сучасна кухонна техніка впевнено переписує кулінарні сценарії, звільняючи робочий простір та час користувача.
З компактними мультипечами та аерогрилями приготування страв стає справжнім задоволенням: менше олії та бруду, більше смаку та користі – вранці можна спекти домашній хліб, вдень – запекти курку, а ввечері – приготувати овочі на парі, і все це без участі класичної плити з духовкою. Але незважаючи на певні подібності між мультипечами та аерогрилями, пристрої мають принципові відмінності, які важливо враховувати, щоб вибрати найкращий девайс під свої потреби.
Принцип роботи аерогриля та мультипечі: що всередині та як готують
В основі аерогриля лежить активний вплив гарячого повітря на продукти, у той час, як мультипіч – це універсальний гібрид технологій, що поєднує в собі можливості відразу кількох кухонних пристроїв. Розберемо принцип роботи кожного пристрою.
- Аерогриль – досить просте рішення, що забезпечує приготування їжі за рахунок конвекційного нагріву, де нагріте до високих температур повітря за допомогою вбудованого вентилятора рівномірно розподіляється по всьому об'єму камери. Гарячий потік обдуває їжу з усіх боків, створюючи ефект смаження, як на сковороді, але без олії та з мінімальними втратами соковитості.
Всередині аерогрилю знаходиться жароміцна скляна або металева чаша, решітки (часто двоярусні), піддон для збору жиру, а також кришка з ТЕНом та вентилятором. За рахунок рівномірної циркуляції гарячого повітря, їжа готується швидко та рівномірно. Стандартний температурний діапазон – від 60 до 250°С, налаштування часу варіюється в межах 5-60 хвилин. Даний прилад ідеально підходить для запікання, смаження та грилю, особливо якщо користувач прагне скоротити використання олії.
- Мультипіч – багатофункціональний прилад, що поєднує принципи роботи конвекційної печі, мультиварки, іноді мікрохвильові печі. Усередині оснащується кількома ТЕНами (згори та знизу), конвекційним вентилятором, решітками, піддонами та електронним блоком керування.
Більшість мультипічей пропонують інтелектуальне приготування: сенсори контролюють температуру, вологість та час, а вбудовані програми автоматизують весь процес. Температурний діапазон часто знаходиться в межах від 40 до 230°С, з функцією тривалого томлення або навпаки, прискореного смаження. Цей тип техніки, наприклад, мультипечі Tesla, здатен не тільки запікати, але й випікати, смажити, тушкувати, готувати на пару, прогрівати їжу і навіть сушити продукти.
Функціональність: які страви можна приготувати та що вміють пристрої
Незважаючи на зовнішню простоту та обмежену функціональність, аерогрилі – справжні профі у приготуванні швидких страв із хрусткою скоринкою. Вони готують різноманітні страви з використанням мінімальної кількості олії:
- Смаження м'яса та птиці зі створенням золотистої скоринки;
- Картопля фрі, баклажани, кабачки та інші овочі;
- Запікання риби та морепродуктів;
- Випікання піци, пирогів, мафінів та ін.;
- Готування гарячих бутербродів та грінок;
- Розігрівання вже приготованих страв;
- Сушіння ягід, фруктів та грибів.
Завдяки багаторівневим решіткам, аерогрилі дозволяють одночасно готувати кілька різних продуктів – наприклад, рибу на одному рівні та овочі на іншому, що економить час та електроенергію, а також дозволяє ефективно використовувати весь об'єм пристрою.
Мультипечі є повноцінними кухонними міні-станціями, що замінюють до 5-6 окремих приладів. Цей девайс підходить для буденного готування та гастрономічних експериментів. З їх допомогою можна:
- Випікати домашній хліб, багети, кекси та піцу;
- Готувати супи, крем-супи, гуляші, бульйони та інші рідкі страви;
- Тушкувати м'ясо, рибу, овочі;
- Варити каші та гарніри;
- Смажити, запікати та розігрівати;
- Готувати страви з хрусткою скоринкою;
- Сушити фрукти та зелень;
- Готувати йогурт, запіканки, омлети та навіть стерилізувати банки.
Залежно від моделі, кількість автоматичних програм може досягати 25-30, що дозволяє готувати страви з різних кухонь світу, не витрачаючи зайвого часу і сил.
Подібності: у чому аерогриль та мультипіч схожі
Незважаючи на те, що різниця між аерогрилем та мультипіччю помітна «неозброєним оком», ці прилади вирішують схожі кухонні завдання – вони дозволяють готувати смачні та корисні страви, заощаджуючи час, енергію та простір на кухні.
Чим схожі мультипечі та аерогрилі:
- Забезпечують рівномірне приготування за рахунок циркуляції гарячого повітря. Створюють рум'яну скоринку зовні та соковиту текстуру всередині, без необхідності ручного перевертання продуктів;
- Дозволяють готувати улюблені страви (м'ясо, фрі, випічку) з мінімальною кількістю олії або зовсім без неї;
- Створюють умови, щоб користувач відмовився від смаження на сковороді й перейшов до ощадних способів термічної обробки продуктів. Вони роблять їжу менш калорійною та кориснішою для здоров'я;
- Займають мінімум місця та легко вписуються в інтер'єр кухні, що важливо для невеликих приміщень;
- Замінюють кілька традиційних кухонних пристроїв, таких як: духова шафа, тостер, мікрохвильова піч і навіть йогуртниця (залежить від конкретної моделі);
- Мають функцію автоматичного відключення, захист від перегріву та ніжки, що гарантують безпечну експлуатацію.
Безліч подібностей між аерогрилем та мультипіччю дозволяють говорити, що пристрої можуть однаково ефективно використовуватися для приготування цілого набору популярних страв.
Відмінності: режими, керування, конструкція, розміри
Аерогриль та мультипіч – це різні за характером кухонні пристрої, тому їх відмінності важливо враховувати у процесі вибору. Розглянемо, чим відрізняються мультипечі та аерогрилі докладніше:
- Аерогрилі мають форму чаші з кришкою (як каструлі). Мультипечі схожі на мініатюрну духову шафу з прямокутною або округлою формою корпусу;
- В аерогрилі використовуються механічні регулятори. Управління мультипіччю відбувається через інтуїтивно зрозумілу сенсорну панель;
- Основні функції – це про аерогрилі: смаження, запікання та сушіння (достатньо для стандартної повсякденної кухні), мультипечі мають розширені можливості: гриль, випічка, томлення, приготування на пару, сушіння, стерилізація та інші;
- За габаритами аерогрилі найчастіше виграють за рахунок своєї простоти, мультипечі більші за розмірами через більш просунуту «начинку»;
- Принцип нагрівання аерогрилем – виключно за рахунок циркуляції гарячого повітря. Мультипіч пропонує складнішу термічну систему: тут може бути верхнє та нижнє нагрівання, гриль, паровий режим, а також комбіновані варіанти.
З урахуванням деяких подібностей, можна відзначити, що аерогриль і мультипіч – це принципово різні прилади. Аерогрилі простіші та дешевші, а мультипечі – більш технологічні та дорогі.
Що вибрати для дому: поради щодо вибору в залежності від потреб
Вибирати між мультипіччю та аерогрилем потрібно відштовхуючись від уподобань користувача, його звичок, способу життя та бюджету на покупку техніки. Важливо пам'ятати, що моделі можуть суттєво відрізнятися за технічними характеристиками, функціональністю та вартістю (як мультипечі, так і аерогрилі).
Аерогрилі стануть хорошим вибором для користувачів, які:
- Готують на одну або дві особи;
- Цінують простоту управління та мінімум програм;
- Люблять смажене, але хочуть скоротити витрату олії;
- Мають обмежений простір на кухні;
- Підбирають бюджетний та зручний прилад без зайвих «наворотів».
Мультипечі стануть добрим вибором для користувачів, які:
- Готують для великої родини;
- Цінують регулярну різноманітність їжі;
- Бажають замінити духовку, мультиварку та підігрів одним пристроєм;
- Віддають перевагу точному настроюванню параметрів приготування страв;
- Планують готувати постійно та без контролю за процесом;
- Не мають строгих обмежень на бюджет при покупці техніки.
Підсумовуючи нашу статтю, хочеться відзначити, що мультипіч та аерогриль – можуть стати справжніми помічником на кухні, який робить їжу смачною, корисною та різноманітною. Їх поєднує прагнення до зручності, швидкості приготування та здорового харчування, але відрізняє принцип приготування страв та доступна функціональність.
Інші наші статті







Читайте також