Мікрохвильова піч або НВЧ-піч: що краще і чим вони відрізняються?
- Що таке НВЧ-піч і чим вона відрізняється від мікрохвильової печі
- Класичні функції звичайної мікрохвильової печі
- Розширені можливості сучасних НВЧ-печей
- Настільна vs вбудована модель: що зручніше
- Як підібрати мікрохвильову піч під потреби та бюджет
- Кому що підійде: бюджетним користувачам, сім'ям, любителям готувати
Одними з найбільш затребуваних пристроїв у будинках, офісах та громадських закладах є мікрохвильові печі або НВЧ-печі. Вони дозволяють швидко розігріти обід, розморозити продукти, зварити кашу чи виконати інші кулінарні завдання – по-справжньому незамінний помічник мільйонів сімей у всіх куточках світу.
Але незважаючи на поширеність техніки, багато людей досі запитують: у чому різниця між НВЧ і мікрохвильовкою? Адже часто в описі моделей зустрічаються обидва терміни, часом взаємозамінні, що викликає плутанину. Щоб остаточно розібратися у цьому питанні, розглянемо: як працюють мікрохвильові печі та НВЧ-печі, чим вони можуть відрізнятися, а також для кого підійде той чи інший варіант пристрою.
Що таке НВЧ-піч і чим вона відрізняється від мікрохвильової печі
НВЧ-піч – пристрій, що випромінює високочастотні електромагнітні хвилі для нагрівання їжі. Принцип її роботи полягає у впливі цих хвиль на молекули води, жирів і цукрів, що знаходяться всередині продуктів, це призводить до нагрівання останніх зсередини.
«Мікрохвильова піч» є розмовною назвою НВЧ-печі. У технічному плані різниця між цими пристроями відсутня, але на практиці, під мікрохвильовою піччю часто мають на увазі базову модель пристрою, а під НВЧ піччю – розширену (багатофункціональну техніку з конвекцією, грилем та іншими доповненнями).
Деякі виробники та продавці техніки використовують різні терміни, щоб користувачі могли відрізняти прості пристрої від більш просунутих моделей.
Важливо! Одна і та сама модель може називатися мікрохвильовою піччю та НВЧ-піччю в різних джерелах – обов'язково дивіться на технічні та функціональні характеристики!
Класичні функції звичайної мікрохвильової печі
Незважаючи на різноманітність моделей мікрохвильових печей на ринку, їх основним призначенням є швидке і зручне виконання повсякденних кулінарних завдань. Тому базові функції відіграють виключно важливу роль при використанні даного типу техніки:
- Розігрів їжі – основна і найпопулярніша функція. Мікрохвильова піч за лічені секунди/хвилини розігріває суп, гарнір, м'ясо або інші страви;
- Розморожування продуктів – дозволяє швидко та рівномірно розморозити продукти будь-якого типу: рибу, м'ясо, овочі, напівфабрикати та інші, зберігаючи їх структуру та поживні властивості (без засмаження чи пропікання);
- Підігрів напоїв – води для чаю, молока для дитини або кави для себе. Дуже популярна функція в офісах, готельних номерах та в інших місцях, де потрібно швидко зігріти холодний напій або зробити його гарячим;
- Елементарне керування – більшість простих мікрохвильовок управляються двома поворотними ручками, що регулюють потужність та час розігріву. Цей механізм часто застосовується у бюджетних рішеннях, наприклад, мікрохвильові печі Grifon;
Важлива особливість більшості звичайних мікрохвильових печей – це компактні габарити (завдяки відсутності складних технічних рішень), що роблять їх оптимальним вибором для невеликих кухонь і офісів. При цьому варто враховувати, що більшість простих пристроїв, таких як мікрохвильові печі Tesla, не зможуть замінити повноцінну духовку і не підходять для складного багатоетапного готування.
Розширені можливості сучасних НВЧ-печей
Користувачі, що розглядають мікрохвильову піч не тільки для підігріву/розморожування продуктів, а як повноцінний кулінарний інструмент з широким функціоналом, віддають перевагу НВЧ-печам. Дані пристрої поєднують у собі можливості стандартної мікрохвильової печі та функціональність декількох кухонних приладів:
- Гриль – дозволяє смажити та запікати страви із золотистою скоринкою. Курочка-гриль, тости, гарячі бутерброди та багато іншого;
- Конвекція – вбудований в корпус вентилятор, забезпечує рівномірну циркуляцію гарячого повітря всередині камери, що перетворює НВЧ-піч в аналог духовки, який підходить для випікання, запіканок, м'яса та риби;
- Комбіновані режими – забезпечують швидке та якісне приготування складних страв: зовні – хрумка скоринка, усередині – соковитість та тепло (завдяки одночасному використанню мікрохвиль, грилю та конвекції);
- Автоматичні програми – дозволяють максимально просто та без зайвих налаштувань готувати страви. Ці режими автоматично підбирають потужність та час готування (за вагою чи типом продукту);
- Готування на пар – відкриває можливості для приготування дієтичних страв, у тому числі для дітей;
- Сенсорне керування, дисплей та таймери – дозволяють користувачеві керувати приготуванням максимально точно та комфортно (інтуїтивно зрозумілі та зручні).
Наявність вищезазначених та інших функцій роблять НВЧ-піч не просто мікрохвильовою піччю, а повноцінною альтернативою традиційній духовці, розширюючи кулінарні можливості користувача навіть в умовах обмеженого простору.
Настільна vs вбудована модель: що зручніше
Мікрохвильові печі, за аналогією з більшістю інших типів кухонної побутової техніки, бувають двох типів: вбудовувані і настільні (окремостоячі). Вибір на користь того чи іншого типу повинен залежати від доступного простору, дизайну кухні та особистих уподобань мешканців. Розглянемо особливості мікрохвильових печей двох типів докладніше:
- Настільні моделі – встановлюються на будь-яку рівну поверхню (стільницю, тумбу, холодильник та ін.), не потребують спеціального монтажу, підходять для більшості стандартних приміщень, їх легко перемістити або замінити;
- Вбудовувані моделі – монтуються в сумісну нішу гарнітуру (заощаджує простір), забезпечують максимально цілісний та естетичний вигляд кухні, найчастіше мають розширений функціонал.
Важливо враховувати, що настільні моделі займають більше місця і можуть не ідеально вписуватися в інтер'єр. При цьому вбудовувані моделі коштують дорожче, вимагають точної відповідності габаритів відсіку в кухонному гарнітурі й потребують професійної установки (може знадобитися частковий демонтаж/монтаж меблів).
Як підібрати мікрохвильову піч під потреби та бюджет
Вибирати конкретну модель мікрохвильової печі потрібно з урахуванням поточних та перспективних потреб користувача, його звичок, способу життя та поставлених завдань. Важливими факторами вибору є:
- Ціль – необхідний простий розігрів їжі/води або приготування складних кулінарних страв;
- Об'єм камери – для однієї/двох осіб достатньо 17-23 літрів, для сім'ї – від 25 літрів. Моделі з великими обсягами – для любителів готування та великих сімей;
- Потужність мікрохвильової печі – чим вища потужність, тим швидше нагрівання. Стандартні моделі мають потужність 800–1000 Вт;
- Функціональність – якщо потрібний гриль, конвекція, таймери, автоматичні програми, вибирайте НВЧ-печі. Якщо потрібні базові функції – підійдуть звичайні мікрохвильові печі;
- Тип управління – сенсорне дуже зручне, але дорожче. Механічне – простіше та дешевше;
- Габаритні розміри корпусу – повинні відповідати вільному простору у приміщенні під установку НВЧ-печі;
- Вартість – повинна відповідати бюджету, що виділяється на купівлю техніки. Щоб заощадити, можна відмовитись від менш затребуваних функцій на користь вартості.
Перед тим як замовити мікрохвильову піч, рекомендуємо ознайомитися з відгуками реальних власників. Як правило, вони дозволяють заздалегідь побачити сильні та слабкі сторони моделі.
Кому що підійде: бюджетним користувачам, сім'ям, любителям готувати
У різних категорій користувачів – свої пріоритети та вимоги до техніки. Перед покупкою важливо розуміти, яка модель мікрохвильової печі (НВЧ-печі) підійде саме вам. Розберемо три основні категорії користувачів:
- Бюджетні користувачі – найчастіше студенти, самотні люди, пенсіонери, а також ті, хто винаймає житло і хоче обійтися без зайвих витрат. Тут важлива надійність та простота пристрою – об'єм до 20 літрів та потужність 700-800 Вт, без зайвих функцій;
- Сім'ї – вимагають техніку з розширеним функціоналом, особливо якщо є діти. НВЧ має розігрівати та розморожувати їжу, а також готувати швидкі страви, гріти молоко та дитяче харчування. Оптимальний об'єм камери – 23-30 літрів, потужність 800-1000 Вт, важлива наявність грилю;
- Любителі готувати – окрема категорія користувачів, яким необхідна максимальна продуктивність та функціональність НВЧ-печі. Оптимальний об'єм камери – від 30 літрів, потужність – від 1000 Вт, широкий набір функцій та програм, з детальним налаштуванням ваги та температури.
Завдяки нашій статті ви дізналися, що ключова різниця між пристроями полягає не в термінах «НВЧ-піч» або «Мікрохвильова піч», а в тому, як саме ви збираєтеся використовувати техніку і які характеристики вона може мати!
Інші наші статті







Читайте також