Чи можна ставити гарячу їжу в холодильник?
- Мороз та спека – що для бактерій страшніше?
- Холодильнику буде нормально?
- Що ще може статися?
Якщо ви завжди терпляче чекаєте, поки борщ охолоне на плиті, вам має бути знайоме почуття легкої спокуси - поставити гарячу каструлю в холодильник вже зараз.
Адже треба бігти на роботу, йти гуляти з дитиною, зустрічатися з друзями! Давайте розберемося - чи варто їй піддаватися та економити свій час?
Мороз та спека – що для бактерій страшніше?
Бактерії у холоді розмножуються повільніше - чим нижча температура, тим довше збережеться ваша страва. Не виживуть мікроорганізми і при температурі понад 60 С. А от коли вона наближається до кімнатних 22 градусів – кількість мікроорганізмів зростає у геометричній прогресії – кожні 20 хвилин! Тому, якщо каструля охолола до 21 градуса, її потрібно розігріти, щоб знищити нові бактерії. І лише після цього ставити в холодильник.
Холодильнику буде нормально?
Якщо ви думаєте, що холодильник генерує холод і мороз, це не зовсім так. Його завдання просте - вивести зайве тепло із камери через радіатор. Як тільки воно виконане - холодильник вимикається, зберігаючи низьку температуру всередині. Але якщо в цей час на полицю поставити гарячу їжу, то він не вимикатиметься доти, доки не поверне колишній холод. А це суттєво збільшить навантаження на компресор та збільшить витрати на електроенергію.
Ось чому багато виробників просять охолоджувати гарячу їжу до кімнатної температури і лише потім ставити її в холодильник.
Що ще може статися?
Якщо гарячий борщ буде вистигати на полиці холодильника, то також можуть деформуватися пластикові полиці, а скляні - лопнути. Крім того, стінки холодильників без функції No Frost покриються "сніговою шубою", коли пара осяде.
А ще - можна просто втратити гарантію, якщо з'ясується, що холодильник працював на підвищених навантаженнях.
Так що, краще трохи почекати і поставити вашу каструльку з обідом в холодильник, коли вона вже охолола.
Інші наші статті
Читайте також