Що таке мультипіч і для чого вона потрібна?
- Як влаштована мультипіч і як вона працює
- Навіщо потрібна мультипіч: функції, режими та можливості
- Чим мультипіч відрізняється від мультиварки, духовки та мікрохвильової печі.
- На що звернути увагу під час вибору: потужність, об'єм, функції
- Чи підходить мультипіч саме вам: плюси, мінуси та практичні поради
Уявіть кухню майбутнього, де один компактний прилад замінює відразу кілька громіздких пристроїв, де смажена картопля стає золотистою і хрумкою без краплі олії, домашня піца – немов із дров'яної печі, а приготування вечері – не багатогодинний виснажливий обов'язок, а легке завдання, що вимагає мінімум зусиль. Насправді це не про майбутнє, а про сьогоднішню реальність з мультипіччю. Пристрій може смажити, запікати, тушкувати, розігрівати, сушити й навіть пекти десерти. Він легко вписується в інтер'єр кухні та стає справжнім порятунком для зайнятих людей, які бажають харчуватися якісними та смачними стравами, витрачаючи на приготування мінімум часу та зусиль. Давайте розберемося як влаштована мультипіч, навіщо вона потрібна, чим відрізняється від мультиварки та іншої кухонної техніки, а також на що звертати увагу при виборі моделі.
Як влаштована мультипіч і як вона працює

Мультипіч – сучасний кухонний прилад з широкою функціональністю та інтуїтивно зрозумілим управлінням, призначений для вирішення широкого спектра повсякденних кулінарних завдань, без використання олії або з додаванням її мінімальної кількості.
Принцип роботи мультипечей заснований на циркуляції гарячого повітря для нагрівання їжі з різних боків, чимось схожий аерогрилями. Усередині пристрою знаходяться нагрівальні елементи та вентилятор, що рівномірно розподіляє потік гарячого повітря по всьому об'єму камери. Продукти прогріваються з усіх боків одночасно, що забезпечує рум'яну скоринку зовні та соковитість страви всередині. По суті, мультипіч є міні-духовкою з функцією конвекції, але в більш компактному і зручному форматі.
Основні елементи конструкції мультипечі:
- Нагрівальний елемент (ТЕН) – відповідає за створення потрібної температури, зазвичай знаходиться у верхній частині камери (бувають варіанти з двома ТЕНами, розташованими зверху та знизу, що підвищує якість запікання);
- Вентилятор – розташований поруч з ТЕНом, забезпечує активну циркуляцію гарячого повітря по всьому об'єму камери. Завдяки йому досягається ефект обсмажування без використання олії;
- Робоча камера – внутрішня ємність, в якій розміщуються продукти. Об'єм може бути різним: від 5 до 25 літрів та більше, залежно від моделі;
- Знімні чаші, деко, решітки, форми – йдуть у комплекті та використовуються для приготування різних страв. Наприклад, решітки підходить для м'яса та риби, деко – для випічки, а чаша – для тушкування та запікання;
- Панель керування – в абсолютній більшості випадків сенсорна, але в деяких моделях можуть бути механічні елементи. Через неї задаються: температура і час готування, а також обираються необхідні автоматичні режими;
- Корпус із теплоізоляцією – захищає прилад зовні від перегріву та робить використання безпечним. Наприклад, у мультипечей Tesla, він залишається теплим і не обпалює руки користувача навіть за максимальної температури всередині;
Завдяки своїй конструкції, мультипіч швидко та ефективно справляється із приготуванням широкого спектра страв, а також забезпечує безпеку користувача на всіх етапах використання.
Навіщо потрібна мультипіч: функції, режими та можливості
.png)
Основною функцією мультипечі є заміна відразу кількох традиційних кухонних приладів для більш швидкого та ефективного приготування різних страв. До основних режимів роботи мультипечей відносять: смаження, запікання, гриль, тушкування, повільне приготування, розігрів їжі, сушіння продуктів, приготування йогуртів та ферментація.
Популярні страви для приготування у мультипечах:
- Курячі крильця, гомілки або ціла куряча тушка з хрусткою скоринкою;
- Домашня піца;
- Запечена картопля, фрі;
- Овочі гриль;
- Чізкейки та мафіни;
- М'ясні рулети;
- Домашні сухарики та чипси.
Вище представлена лише незначна частина страв, які можна приготувати у мультипечі. Можливість точного налаштування температури та інших параметрів готування відкриває практично безмежні можливості для створення сотень страв на будь-який смак.
Чим мультипіч відрізняється від мультиварки, духовки та мікрохвильової печі.
.png)
На перший погляд, може здатися, що мультипіч є аналогом духовки, мультиварки та мікрохвильової печі, з незначними відмінностями. Але це не так, пристрій суттєво відрізняється від традиційної кухонної техніки, що забезпечує її популярність серед сучасних користувачів.
- На відміну від мультиварки (що нагріває їжу лише знизу), мультипіч використовує циркуляцію гарячого повітря. Тому страви виходять підсмаженими з апетитною скоринкою, а не м'якими як у мультиварці. Також не потрібне постійне помішування – достатньо вибрати режим та дочекатися результату;
- Від духовки мультипіч відрізняється своєю компактністю та мобільністю. Вона швидше розігрівається та готує їжу. Ще однією відмінністю є наявність автоматичних програм, що спрощують вибір потрібного режиму готування;
- З мікрохвильовкою порівняння взагалі не коректне. Остання лише розігріває та розморожує їжу (іноді можливе приготування простих страв), а мультипіч дійсного готує – з рум'яною скоринкою, без пересушування та з мінімальною кількістю олії.
Мультипечі вигідно відрізняються від інших кухонних приладів своєю універсальністю, компактністю та чудовим вибором способів приготування страв.
На що звернути увагу під час вибору: потужність, об'єм, функції
.png)
При виборі мультипечі обов'язково зважайте на те, як часто планується готування і для якої кількості людей. Розглянемо ключові параметри вибору:
- Потужність – від 1000 Вт до 2500 Вт і більше. Чим вища потужність, тим стабільніша температура і швидше готуються більші обсяги продуктів;
- Об'єм робочої камери – від 5 до 20 літрів і більше. Для однієї чи двох осіб, достатньо об'єму 5-10 літрів, для повноцінної сім'ї з 1-2 дітьми, краще розглянути варіанти об'ємом від 10 до 20 літрів;
- Набір функцій – автоматичні програми: піца, картопля фрі, м'ясо, риба, овочі та інші, суттєво спрощують приготування популярних страв. Також варто звернути увагу на такі функції як термостат, оглядове вікно, таймер відстрочки старту та інші.
Важливим фактором вибору є вартість мультипечі та її комплектація. У комплект можуть йти: решітки, форми для випічки, деко, контейнери для олії та крихт, книги рецептів тощо. Чим ширша комплектація, тим більша варіативність у приготуванні їжі та комфорті використання.
Чи підходить мультипіч саме вам: плюси, мінуси та практичні поради
Як і інша побутова техніка, мультипечі мають свої особливості, переваги та недоліки, які можуть прямо вплинути на рішення купити прилад конкретним покупцем. Далі розберемо переваги та недоліки сучасних мультипечей.
Переваги мультипечей:
- Економія часу з допомогою швидкого приготування;
- Дозволяє готувати без використання олії, для максимально здорового або дієтичного харчування;
- Компактні розміри, ідеальні для маленьких кухонь;
- Універсальні характеристики, що дозволяють мультипечі замінити декілька кухонних приладів;
- Легкість використання, за рахунок простого керування та вбудованих автоматичних програм.
Недоліки мультипечей:
- Не завжди підходять для приготування великих обсягів їжі, через обмежений об'єм камери;
- Шум вентилятора в процесі приготування може доставляти певний дискомфорт;
- Досить висока вартість, порівняно з простою кухонною технікою.
Щоб підвищити комфорт використання та ефективність роботи мультипечі, рекомендуємо: не перевантажувати чашу, регулярно очищати прилад та дотримуватись рекомендацій виробника. Для досягнення ідеального результату при приготуванні улюблених страв – експериментуйте з температурними режимами.
Тепер ви знаєте всі ключові моменти про сучасні мультипечі та зможете зробити вибір оптимальної моделі під свої потреби!
Інші наші статті







Читайте також